Съботният ден  ще започне с разкъсана облачност, която около обяд

...
Съботният ден  ще започне с разкъсана облачност, която около обяд
Коментари Харесай

Валежи и гръмотевици в следобедните часове

Съботният ден  ще стартира с раздрана облачност, която към обяд от северозапад ще се вплътнява. Вятърът последователно ще се обърне  от северозапад и ще се усили.

До края на съботния ден чакаме през страната ни да премине леден атмосферен фронт. На доста места от запад на изток ще стартират превалявания, съпроводени от гръмотевици. По-значителни ще са явленията над планинските региони от Централна България. До края на деня по-значителни превалявания чакаме и над централните региони от Дунавската низина.

Максималните температури ще се намалят и ще са сред 26°-28° в западните региони, до 28-33° в Горнотракийската равнина и Източна България.

Предупреждения за рисково време на MeteoBalkans за събота, 10 септември 2022

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предизвестия за рисково време, годни за събота. (Забележка: рисковите феномени ще са следобяд. Картата демонстрира местата, където те са най-вероятни, само че бурите няма да покриват цялата площ).

Жълт код: издаваме код за слаби гръмотевични стихии и проливни превалявания, като предстоящото сумарно количество дъжд ще е сред 15-20л/кв.м. Валежите над тези региони ще са най-вече в следобедните часове и ще са на по-малко места.  

Оранжев код: Валежите на обособени места над посочените региони ще са обилни, най-вече в късните следобедни часове. Те ще са съпроводени от мощни пориви напразно и засилена гръмотевична активност. Бурите могат да носят дребна и междинна по мярка градушка. Над обособени региони в страната и на Балканите предстоящите превалявания могат да доближат до 25-40 л/кв.м.

Времето по Черноморието

Сутринта ще е ясно, само че хладно. През деня ще е най-вече слънчево. След обяд облачността ще се усили, само че превалявания не се чакат. Температурите ще са сред 26-28°С, на морската вода - към 24°-25°. Ще духа сдържан североизточен вятър. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Времето в София

През нощта против събота облачността ще е променлива и тук-там са вероятни слаби превалявания. През деня ще доминира раздрана облачност, само че следобяд ще се развива на купесто-дъждовна облачност, вятърът ще се обърне от северозапад и ще се усили. Очакваме превалявания и гръмотевици. Минималните температури ще са сред 14-16°С, а оптималните ще се покачат и ще са до 27-28°С.

Времето в планините

Остава хладно, с ниски температури в утринните часове. Около речните басейни ще се образуват мъгли. Денят ще стартира със слънчево време. Около обяд в масивите от Западна, Централна България ще се развива купеста облачност и тук-там ще превали и прегърми. Ще има условия и за обилни превалявания. Ще духа сдържан вятър от запад, а по високите елементи - до мощен северозападен. Максималните температури на 1200-1300 метра ще са към 22-23°, на 2000 метра - към 12°.

Времето на Балканите

Приближаващ леден атмосферен фронт ще дефинира облачното и дъждовно време над по-голямата част от полуострова. Предимно слънчево ще се задържи над Гърция. В множеството региони ще е по-топло от нормалното, само че от северозапад температурите ще стартират да се намаляват.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР